Pressmeddelanden och nyheter
Här hittar du våra senaste pressmeddelanden och nyheter.
-
| pressmeddelandeMatsvinnet ökar hos restauranger
En ny undersökning av restaurangbranschen visar att mängderna mat som slängs har ökat markant sedan pandemin och är betydligt större än vad som tidigare har beräknats. Livsmedelsavfallet från restauranger motsvarar tio kg per person och år, vilket utgör åtta procent av det totala livsmedelsavfallet.
-
| nyhetTillgången till kritiska råmaterial kartläggs
Klimat- och energiomställningen kräver stora mängder kritiska råmaterial och i både Sverige och EU pågår arbete för att säkerställa en långsiktigt trygg och hållbar tillgång. I ett nytt projekt tar IVL vidare arbetet med att kartlägga kritiska råmaterial tillsammans med gruvbolag, fordons- och batterimaterialtillverkare och återvinningsindustrin.
-
| nyhetHållbara konsumtionskorridorer utforskas i nytt projekt
I vilken utsträckning kan en radikal klimatomställning åstadkommas genom olika former av samhällstransformation, och vad skulle det innebära för olika grupper i samhället? Genom ekonomisk modellering i kombination med policyanalys och deltagandeprocesser på olika nivåer, från hushåll, lokalsamhälle till samhällsnivå, ska forskare vid IVL, Chalmers, KTH och Uppsala universitet utforska hållbara konsumtionskorridorer som uppfyller målen i Parisavtalet.
-
| nyhetPris för utvecklingen av säkra och hållbara kemikalier
Verktyget ProScale, som kan användas för att bedöma produkters kemiska risker ur ett livscykelperspektiv, får pris av europeiska branschorganisationen Cefic, European Chemical Industry Council. Priset tilldelas inom kategorin ”Tid för förändring” och uppmärksammas för sitt bidrag till utvecklingen av säkra och hållbara kemikalier.
-
| nyhetForskare undersöker sätt att bruka skogen mer hållbart
I ett nytt Formasprojekt ska forskare från IVL Svenska Milljöinstitutet och Lunds universitet ta fram verktyg och en färdplan för så kallat kalhyggesfritt skogsbruk, en metod där träd avverkas mer selektivt bland annat för att bevara den biologiska mångfalden.
-
| pressmeddelandeEndast förpackningar av metall nådde återvinningsmålet förra året
Under 2023 användes minst 1,2 miljoner ton förpackningar för varor och transporter i Sverige. Det visar ny statistik över landets förpackningsavfall. Endast tre av förpackningsslagen – alla av metall – nådde de nationella återvinningsmålen.
-
| pressmeddelandeLäge avgörande för hur mycket luftföroreningar barn utsätts för
Var och hur förskolor är placerade i städerna är en avgörande faktor för hur mycket skadliga luftföroreningar förskolebarnen utsätts för. Även små skillnader i läge inom samma område kan öka exponeringen för luftföroreningar med så mycket som 25 procent visar ny forskning.
-
| nyhetHandbok ska ge bostadsbolag råd om biologisk mångfald
Trots ökande intresse är det få bostadsbolag som arbetar strategiskt med frågor som rör biologisk mångfald. För att öka kunskapen och stötta bostadsbolagen ska IVL Svenska Miljöinstitutet tillsammans med Sveriges Allmännytta, HSB och andra aktörer ta fram en handbok med praktisk vägledning.
-
| nyhetHöjningen av reduktionsplikten räcker inte för klimatmålen
Regeringen föreslår en mindre höjning av reduktionsplikten, men nivån är fortfarande för låg för att Sverige ska kunna klara sina klimatåtaganden. Det skriver transport- och mobilitetsexperter vid IVL Svenska Miljöinstitutet i ett remissvar.
-
| nyhetForskning för grön och hållbar kemi får ökat internationellt fokus
Det IVL-ledda forskningsprogrammet Mistra SafeChem har under fyra år gjort stora framsteg i arbetet för att minska exponeringen av ämnen som är farliga för människor och miljö. Den andra fasen av programmet är nu igång och med den ett ökat internationellt fokus.
-
| pressmeddelandeTillgången till rent vatten i fokus när IVL förstärker internationellt
Tillgången till rent vatten och hållbara sanitära lösningar står i fokus när IVL nu förstärker sin internationella verksamhet. Ett 20-tal personer som idag arbetar med vatten, sanitet och hygien på Stockholm International Water Institute (SIWI), övergår till IVL genom ett förvärv.
-
| pressmeddelandeInnovativa tekniker för stadsodling testas i samarbete med restaurang
I samarbete med restaurangen Urban Deli i Stockholm lanserar IVL Svenska Miljöinstitutet och KTH Food nu ett projekt som syftar till att främja cirkulär livsmedelsproduktion i stadsmiljö. Genom projektet utforskas innovativa tekniker som kan omvandla urbana restflöden till resurser för att producera mat.
-
| pressmeddelandeNy syntesrapport om återvinning och återanvändning av resurser från avlopp
Avloppsvatten innehåller många värdefulla resurser som kan återanvändas inom hushåll, jordbruk och industri. En cirkulär resurshantering är ett viktigt steg mot ett hållbart samhälle och för att öka samhällets självförsörjande förmåga och krisberedskap. Trots att tekniker på området finns används de ännu inte i någon större omfattning i Sverige visar en ny rapport.
-
| nyhetKan havsbaserad vindkraft förbättra Östersjöns miljö?
Vid flera av de havsbaserade vindkraftparker som planeras i Östersjön är tanken att den genererade energin ska lagras som vätgas. I denna process genereras stora mängder syrgas som biprodukt. Forskare vid IVL Svenska Miljöinstitutet har undersökt möjligheten att använda denna resurs för att förbättra miljösituationen längs Östersjöns djupa bottnar.
-
| pressmeddelandeDags att öka takten för återbruk av skor
Varje år säljs över 30 miljoner par skor i Sverige, men endast en bråkdel återanvänds. Nu startar IVL Svenska Miljöinstitutet tillsammans med Wargön Innovation ett projekt för att öka återbruket av skor i Sverige. Projektet ska stärka skobranschens konkurrenskraft och hållbarhetsprofil genom att utveckla effektiva metoder för insamling, kvalitetssäkring och rekonditionering av använda skor.
Nyhetsarkiv