1. Startsida
  2. Press
  3. [2021-05-05] Nytt projekt ska minska klimatpåverkan vid renovering och ombyggnation
Pressmeddelande | 2021-05-05
Renovering, ombyggnation

Nytt projekt ska minska klimatpåverkan vid renovering och ombyggnation

Bygg- och fastighetssektorn står för en femtedel av Sveriges utsläpp av växthusgaser. I ett nystartat projekt ska IVL tillsammans med Sveriges Allmännytta och Kommuninvest ta fram en vägledning för hur fastighetsägare och byggentreprenörer kan minska klimatpåverkan vid renovering och ombyggnation. Åtta fastighetsägare deltar som testpiloter i projektet.

Behovet av att rusta upp det svenska fastighetsbeståndet är stort, inte minst gäller det byggnader från miljonprogrammet på 60- och 70-talen. Här finns samtidigt betydande hållbarhetsvinster att göra genom klimatsmart renovering och energieffektiviseringar.

– Den kunskapsbyggnad som har gjorts för nybyggnation vad gäller klimatberäkningar och livscykelanalys behöver även göras för renovering och ombyggnad. Med tanke på hur stort det stora befintliga fastighetsbeståndet är och hur mycket som kommer byggas om de kommande åren så finns det verkligen potential att göra skillnad, säger Åsa Thrysin, projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet.

En nyckel till att minska klimatpåverkan från byggsektorn är att höja kunskapen hos såväl byggherrar som entreprenörer, samt att göra klimatanpassat byggande mer hållbart även ekonomiskt.

I det tidigare projektet Klimatkrav till rimlig kostnad har Sveriges Allmännytta, IVL Svenska Miljöinstitutet och Kommuninvest, kommunsektorns största långivare, tagit fram anvisningar för att beräkna klimatpåverkan vid nybyggnation, samt en vägledning för att kunna ställa klimatkrav. Utifrån detta har det även utvecklats skärpta informationskrav beträffande klimatpåverkan i byggskedet för att få ett Grönt lån från Kommuninvest. Nu tar projektet nästa steg och riktar in sig på klimatberäkningar och klimatkrav vid renovering och ombyggnad.

Testpiloter ska klimatberäkna renoveringsprojekt

Åtta testpiloter bestående av fastighetsägare och byggentreprenörer har valts ut och ska genomföra klimatberäkningar för sina renoveringsprojekt. Både projektens byggskede och drift inkluderas. Utifrån testpiloternas erfarenheter ska sedan en vägledning tas fram med anvisningar och verktyg för att kunna ställa upphandlingskrav vid renovering och ombyggnation.

– Genom att utveckla kunskapsmaterial om olika renoveringsalternativs hållbarhetseffekter så hoppas vi kunna ta fram vägledningar som är till nytta för våra medlemmar när de ska fatta hållbara beslut vid renovering. De ska få stöd i frågor om vad som är bäst att bevara och vad som egentligen behöver bytas ut. Jag är säker på att vi kommer få resultat som är givande för våra medlemmar i förvaltningen av deras fastigheter, säger Karl Törnmarck, projektledare Sveriges Allmännytta.

Projektet ska också utveckla kriterier för grön finansiering av renoveringsprojekt. På så sätt vill man skapa incitament för branschen att skärpa sina åtgärder.

– Det är uppenbart att byggbranschens aktörer kan göra mer, och vill göra mer, för att begränsa byggnaders klimatpåverkan. Via grön finansiering kan vi både uppmärksamma goda exempel, tydligt kravställa samt ekonomiskt stimulera investeringar som leder i rätt riktning. Vi hoppas att detta projekt kan bidra till att sätta ökat fokus på vikten av klimatåtgärder i den infrastruktur som redan är byggd, säger Björn Bergstrand, hållbarhetschef på Kommuninvest.

För mer information, kontakta:
Åsa Thrysin, asa.thrysin@ivl.se, tel. 010-788 68 87
Karl Törnmarck, karl.tornmarck@sverigesallmannytta.se, tel. 08-406 55 77
Björn Bergstrand, bjorn.bergstrand@kommuninvest.se, tel. 070-886 94 76

Om projektet

Forsknings- och utvecklingsprojektet Klimatkrav till rimlig kostnad – ROT pågår 2021–2022 och finansieras av Energimyndigheten genom forskningsprogrammet E2B2. ROT står för renovering, ombyggnad och tillbyggnad, där detta projekt fokuserar på renovering och ombyggnad. Projektpartners är IVL Svenska Miljöinstitutet, Sveriges Allmännytta, Kommuninvest, Akademiska hus, Bostaden i Umeå, Castellum, Helsingborgshem, Stena Fastigheter, Svenska Bostäder, Tjörn Bostads och Wihlborgs.

Arkiv för nyheter och pressmeddelanden

Prenumerera på våra nyhetsbrev