1. Startsida
  2. Press
  3. [2020-07-03] Textilsorteringsprojektet Siptex nominerat till hållbarhetspris
Nyhet | 2020-07-03
maskin i en industri

Textilsorteringsprojektet Siptex nominerat till hållbarhetspris

Textilsorteringsprojektet Siptex som leds av IVL Svenska Miljöinstitutet är nominerat till Stockholm Fashion Districts hållbarhetspris Encouragement for Action. Genom den teknik som har utvecklats i projektet kan insamlad textil nu sorteras automatiskt för högvärdig materialåtervinning.

De textilier som samlas in på återvinningscentraler och via välgörenhetsorganisationer sorteras i dag manuellt, i första hand för att hitta kläder för återanvändning. För att effektivt kunna sortera de ökande mängder som inte passar för återanvändning krävs automatiserad sortering så att textilfibrerna kan återvinnas.

Begagnad textil kan bli ny tråd

Siptex-anläggningen kan sortera blandat textilavfall utifrån fibersammansättning och färg genom nära-infraröd och visuell spektroskopi. Produkterna kan sedan gå vidare till fiber-till-fiber-återvinning och spinnas till ny tråd.

– Sorteringslösningen är anpassad efter behoven hos textilåtervinnare och textilföretag. Siptex blir den länk som hittills har saknats mellan insamling och högkvalitativ fiber-till-fiber-återvinning. Resultaten är lovande och vi är glada att få denna nominering som bevis på att vi är på rätt väg, säger IVL:s projektledare Ambjörn Lätt.

Anläggningen som finns i Malmö drivs av Sysav och ska invigas i höst. I full drift kommer den att ha kapacitet att sortera 24 000 ton textil per år.

Siptex nominerat inom modeteknik

Priset Encouragement for Action är instiftat av Stockholm Fashion District och har 16 finalister i fyra kategorier. Siptex är nominerat inom fashion tech, där inriktningen är digitala och tekniska framsteg som har lett till eller inom en nära framtid kommer att leda till en hållbar förändring av modeindustrin. Vinnarna presenteras i Stockholm den 10 augusti i anslutning till Fashion Week Trade.

Vid frågor kontakta:
Ambjörn Lätt, ambjorn.latt@ivl.se, tel. 010-788 66 83

SIPTex, Svensk Innovationsplattform för Textilsortering, finansieras av Vinnova. IVL Svenska Miljöinstitutet leder arbetet som sker tillsammans med ett brett konsortium: Berendsen, Boer Group, Eco TLC, Gina Tricot, HM, Human Bridge, Ica, Ikea, Kappahl, Kemikalieinspektionen, Kretslopp och vatten, Malmö Stad, Myrorna, Naturvårdsverket, Re:newcell, Röda korset, Stadium, Stockholm vatten och avfall, Sysav och VTT.

Arkiv för nyheter och pressmeddelanden

Prenumerera på våra nyhetsbrev