1. Startsida
  2. Press
  3. [2014-10-02] "För en ren Östersjö måste vi vidta alla åtgärder"
Nyhet | 2014-10-02

"För en ren Östersjö måste vi vidta alla åtgärder"

Årets Östersjöseminarium lockade över 100 personer. Seminariet handlade om åtgärdsarbete, innovation och samverkan för en hållbar Östersjöregion.

Susanna Baltchefsky, chefredaktör för Ny Teknik, som höll i paneldiskussionen frågade deltagarna vilka vägar de tror är de viktigaste för att få en ren Östersjö.

Europaparlamentets Isabella Lövin menade att vi måste ha en speciell jordbrukspolitik för att stoppa överflödet av gödande ämnen för att komma åt detta problem. "Men det är uppenbart för alla att vi måste ha mer insatser".

Conrad Stralka, Baltic Sea 2020, ansåg att vi hittills har gjort rätt saker, men att vi måste hitta lösningen på den fortsatta utbredningen av döda bottnar. "Vi måste knäcka detta. Det går att rädda Östersjön, men vi måste vidta alla åtgärder."

Allan Larsson berättade om ett projekt i Burgsviken på Gotland. En vik som håller på att växa igen helt, men där flera åtgärder nu satts in för att rädda den. "Ingen kan rädda allt, men alla kan ta hand om sin Östersjövik", sa han och menade de 82 kommuner i Sverige med Östersjökontakt som var och en kan göra något.

Trots att mycket arbete återstår för en ren Östersjön så var alla optimistiska och överens om att det kommer att ta tid för att få en ren Östersjö och krävas mycket arbete.

Arkiv för nyheter och pressmeddelanden

Prenumerera på våra nyhetsbrev