Skärpt lagstiftning krävs för giftfritt byggande
I Sverige kostar byggnadsrelaterad ohälsa cirka 8 miljarder kronor om året i ökade sjukvårdskostnader och sänkt produktivitet. Det berättade Berndt Stenberg, professor vid Umeå universitet, på seminariet Vägen till giftfritt byggande som hölls den 5 mars. I publiken och på scenen fanns representanter för byggindustrin, byggmaterialindustrin, offentlig sektor, forskning och politik.
Branschrepresentanter, däribland Skanska, menade att miljöfrågorna måste komma in i affären för att det ska bli fart på utvecklingen för ett sundare byggande. – Vi arbetar för att visa att den gröna affären har ett större värde, sa Agneta Wannerström, utvecklingsledare miljö, Skanska. Såväl flera av forskarna som politikerna poängterade att man måste våga börja använda försiktighetsprincipen. – Det finns starka skäl till oro för hormonstörande ämnen. Den mesta forskningen idag utgår bara från höga doser och görs dessutom på djur. Men vi blir alla dagligen exponerade av låga doser av inomhusluft, textilier, möbler, mattor med mera, sa Carl-Gustaf Bornehag, professor i folkhälsovetenskap vid Karlstad universitet. Helen Håkansson, professor i toxikologi vid Karolinska institutet menade att vi inte har full kontroll på vilka problem livslång exponering av olika kemikalier ger i längden och framförallt på ett fosters utveckling. Hon ställde frågan till om sjukdomar som ADHD och astma, som ökat bland barn de senaste åren, kan bero på de kemiska ämnena. Band politikerna rådde stundtals förvånande enighet och flera av dem stödde Berndt Stenbergs förslag och initiativ till att skapa ett nationellt kompetenscentrum för innemiljö för att lättare plocka fram kunskapen när den behövs. – Så fort man stiger in genom en dörr, till och med på ett dagis, så kan miljön vara hur som helst, sa Stellan Hamrin (V), som efterlyste miljökvalitetsnormer även för inomhusmiljö. Veronika Palm (S) höll med och sa att vi måste våga synliggöra att vi har våra barn i giftiga miljöer medan Linda Wemmert (M) talade sig varm för införandet av en loggbok av byggnader som en väg till ett mer giftfritt byggande. Karin Karlsbro (FP) menade att man som kommunpolitiker kan göra mycket för att skapa en bättre miljö och att vi inte bara kan sitta och vänta på EU eller FN. – Det krävs kunskap, lagstiftning och politisk vilja för att vi ska komma någon vart, sa Stellan Hamrin. – Det går att göra två saker samtidigt, både följa reglerna och försiktighetsprincipen, avslutade Veronica Palm.
Prenumerera på våra nyhetsbrev
Du behöver tillåta cookies (kakor) i kategorin ”Funktionella kakor” för att kunna anmäla dig till vårt nyhetsbrev. Tillåt dessa cookies