En fastighet under konstruktion

Lär dig klimatberäkna byggnader

Den kunskapsuppbyggande delen av projektet är nu avslutad. Är du intresserad av att lära dig mer om klimatberäkning av byggnader kontakta oss på IVL.

Projektet har genomförts för att öka förmågan hos SME-företag att delta i klimatomställningen. Totalt deltog över 200 företag på genomförda utbildningar och nio företag medverkade som piloter i projektet där fördjupad utbildning och expertstöd erbjudits. För eventuella frågor eller mer information om projektet kontakta Frida Görman eller Anders Ejlertsson nedan.

silhuett av byggnader och en kran

Om projektet

Större byggföretag bygger just nu kompetens för att kunna genomföra en klimatdeklaration och i tillägg bygga en klimatdriven affär där klimatberäkning av byggnationen är central. Mindre byggföretag riskerar dock att halka efter och har enbart i undantagsfall påbörjat sin kunskapsuppbyggnad. Därför finns detta projekt där små och medelstora företag får hjälp att lära sig klimatberäkna byggnader.

Projektet finansieras av SBUF Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och SIVL och drivs av organisationen Byggföretagen där IVL är utförare.

Samarbetspartners i projektet är bygghandlaren Beijer Byggmaterial, kostandskalkylföretagen Wikells och Elecosoft samt miljöbedömningsföretagen Basta och Byggvarubedömningen.

packade stålrör

Projektets klimatberäkningsverktyg

Inom projektet har klimatberäkningsverktyget för byggnader, Byggsektorns Miljöberäkningsverktyg, används. En av utmaningarna när en klimatberäkning skall genomföras är att ta fram korrekta materialmängder för byggnaden, i stil med: 580 kg Stenull, 2.3 ton betong c20/25, osv. Materiallistan kan bli ganska lång och kvaliteten i beräkningen står ofta i proportion till hur pass noggrant materilallistan tagits fram. Därför kan Byggsektorns Miljöberäkningsprogram läsa in materiallistorna digitalt från system där den redan är framtagen, tex från kostnadskalkylmjukvaror. Inom projektet används kostnadskalkylmjukvarorna Bidcon (Elecosoft) och Sektionsdata (Wikells).

Läs mer om klimatberäkning av byggnader

Kontakta gärna oss

Porträtt av en man

Anders Ejlertsson

Koordinator
+46-107886692
anders.ejletsson@ivl.se

Frida Görman

Frida Görman

Projektledare
+46-107886544
frida.gorman@ivl.se

Samarbetspartners i projektet

IVL Logga
Logga basta
Logotyp byggföretagen
Logga Byggvaru bedömningen
Logga Elecosoft
Logo Wikells byggberäkningar
Logga SBUF
EU-flagga
Beijer logga