
Politiska initiativ
Det finns flera politiska initiativ för att öka omfattningen av klimatanpassad och cirkulär upphandling. Här hittar du dem samlade.
Klimatanpassad upphandling:

Det svenska klimatpolitiska ramverket och generationsmålet
Det övergripande målet för den svenska miljöpolitiken baseras på det så kallade Generationsmålet, att till nästa generation lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta, utan att orsaka ökade miljö- och hälsoproblem utanför Sveriges gränser. Generationsmålet innehåller dessutom ett antal förtydliganden av målet och vad miljöpolitiken ska fokusera på. Ett förtydligande som berör hållbar produktion och konsumtion är att ”Konsumtionsmönstren av varor och tjänster ska orsaka så små miljö- och hälsoproblem som möjligt”.

Regeringens klimatpolitiska handlingsplan
Regeringen betonar i sin klimatpolitiska handlingsplan att offentlig upphandling är ett effektivt instrument för att främja god konkurrens och sund användning av skattemedel men kan också bidra till att nå våra klimatmål.

Nationella upphandlingsstrategin
Den nationella upphandlingsstrategin är framtagen av regeringen för att utveckla de offentliga upphandlingarna. Den innehåller sju inriktningsmål som syftar till att lyfta det offentliga inköpet till en strategisk nivå.

Lag om klimatdeklarationer
Bygg- och fastighetssektorn står för en betydande del av samhällets miljö- och klimatpåverkan. Regeringen kommer att införa krav på att byggherren ska upprätta och lämna in en klimatdeklaration vid uppförande av ny byggnad från den 1 januari 2022.

Fossilfritt Sverige
Fossilfritt Sverige startades som ett initiativ av regeringen inför klimatmötet i Paris 2015 med målet att Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer.

Upphandlingsmyndigheten
Upphandlingsmyndigheten har, som central instans sedan 2015, det samlade och nationella ansvaret för upphandlingsstöd i Sverige. Den historiska bakgrunden av arbetet med miljöanpassad upphandling i Sverige som sedermera ledde till etablerandet av Upphandlingsmyndigheten.

Delegationen för cirkulär ekonomi
Delegationen för cirkulär ekonomi ska stärka samhällets omställning till en resurseffektiv, cirkulär och biobaserad ekonomi både nationellt och regionalt. Delegationen är ett rådgivande organ till regeringen som placerats hos Tillväxtverket. Delegationen ansvarar för och fattar sina egna beslut.

Samverkansprogrammet näringslivets klimatomställning
Samverkansprogram är en arbetsform för att möta samhällsutmaningar. Sverige står inför stora utmaningar i en snabbt föränderlig värld. Dagens utmaningar är komplexa och tvärsektoriella och kräver samverkan över traditionella sektors- och- branschgränser.

