
COP16: "Nu krävs direkt handling"
Nu har världens länder enats om hur den eskalerande utrotningen av djur och växter ska stoppas. Bland annat har en finansieringsplan för skyddandet av biologisk mångfald klubbats. IVL:s expert Eskil Mattsson kommenterar.
Förhandlingarna under FN-mötet COP16 strandade i Colombia i höstas. Efter extrainsatta förhandlingar i Rom har länderna efter tre dagars diskussioner kunnat komma överens och hitta kompromisser.
Det är positivt att länderna lyckades komma överens i en orolig geopolitisk tid. Men nu krävs direkt handling! Mycket arbete återstår för att vända den negativa trenden av förlust av biologisk mångfald.Eskil Mattsson
IVL:s expert på biologisk mångfald, Eskil Mattsson, kommenterar beskedet:
"Det är en viktig milstolpe att en finansieringsplan för skyddet av biologisk mångfald har fastställts, med ett mål på 200 miljarder per år fram till 2030. Detta gör det möjligt för länder att säkra de finansiella resurser som behövs för att genomföra det överenskomna ramverket Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework.

Eskil Mattsson
Ett annat framsteg från mötet verkar ha varit att länderna har kommit fram till regler och metoder för att mäta och jämföra utvecklingen av den biologiska mångfalden genom indikatorer. Det behövs inför den kommande översynen som länderna ska genomföra nästa år för att bedöma nuläget för den biologiska mångfalden.
Califonden, som är en fond dit företag som använder digital genetisk information måste avsätta pengar, lanserades också. Fonden ska säkerställa att länder får ersättning när företag använder genetisk information från olika arter som finns inom landets gränser.
Detta är viktiga steg på vägen och det är positivt att länderna lyckades komma överens i en orolig geopolitisk tid. Men nu krävs direkt handling. Mycket arbete återstår för att vända den negativa trenden av förlust av biologisk mångfald och skydda 30 procent av alla planetens områden, på land och till havs, till 2030."
Vid frågor, kontakta:
Eskil Mattsson, eskil.mattsson@ivl.se, tel. 010-788 67 34